logo-klippans-bokbinderi-ab

Tips & råd.

För att få Sveriges mest nöjda kunder brukar vi ge tips på hur man ska tänka när det gäller olika typer av efterbearbetning.

Klammerhäftning.

Papper - Vi klamrar max 96 sid på 100 g papper. Omslag över 240 g behöver oftast förbigas. 240 g och lägre ytvikter rillar vi ofta med bra resultat i vår omslagsiläggare.

Utskjutning - 10 mm underfals underlättar för oss när vi skall klamra och är ett måste om det finns fler än 6 arkdelar. Med underfals får man också fördelen att kunna perforera hårdare i falsningen och därigenom undvika strålveck.

Det är bra om alla arkdelar har samma råformat. Om produkten skall registerhuggas tänk på att de inre arkdelarna jäser ut. Maximalt avskär 30 mm. Format från A6 till A3.

Ibladning, inplastning, adressering.

Vi kan lägga med 5 bilagor vid plastning. Om produkten  bara skall ibladas kan vi ha 4 bilagor per körning. Normalt har vi transparent plast men vi kan även köra med förtryckt plast. Inkjetadressering kan vi göra på adressbärare eller direkt på plasten.

Se villkor för adressfiler.
 

Limbindning.

Papper - Ytvikt upp till 115 g ger bästa hållbarhet. Över 115 g bör testas före produktion. Vi har producerat upp till 170 g med hyfsat resultat. Större omfång på boken - svårare att få bra hållbarhet. Med smidigt papper kan vi köra 4 sidigt omslag upp till 300g (ryggens tjocklek har viss betydelse). Fiberriktningen på pappret skall gå längs med ryggen.

Utskjutning - Vi vill ha en fräsmån på 3 mm + 3 mm. Vid limbindning är det en fördel för oss om arken är kant i kant efter falsning. Alla böcker limmas med hotmeltlim som läggs på 2 gånger. Tänk på att splitta texterna som går över från en sida till en annan. Placera 4 sidiga ark mellan andra arkdelar. 4 sidiga arks skall helst inte ligga först eller sist. Försök att få samma råformat på alla arkdelar även omslaget. Minimalt avskär i huvud, fot och framför är 3mm. Maximalt avskär huvud, fot och framför är 30mm. Om pappret är smidigt och det inte finns övergångsbilder, kan vi falsa 32 sid ark upp till 115 g. Omslag 4 bigar vi alltid om inte annat anges. Avståndet mellan bigarna är ca 5mm. Lacka gärna omslaget på utsidan. Om ni lackar på insidan måste ni spåra ut ryggens bredd plus 3mm på varje sida. 6 sid och altarskåpsomslag kan vi köra med positv formering online i vår limbindare.

Fadensiegel.

Papper 16 sid ark fungerar normalt bra upp till 150 g papper. 32 sid ark kan vi köra upp till 100 g om pappret är smidigt, 170g papper kör vi som 8 sid och 12 sid ark (dragspel + tvärveck).

Utskjutning - Vi kan inte  köra parallellfalsade ark som fadelsiegel. Det skall inte finnas någon fräsmån när det är fadensiegel. Alla böcker limmas med hotmeltlim som läggs på två gånger. Tänk på att splitta texterna som går över från en sida till en annan. Placera 4 sidiga ark mellan andra arkdelar. 4 sidiga ark skall helst inte ligga först eller sist. Försök att få samma råformat på alla arkdelar, även omslaget. Maximalt avskär huvud, fot och framför är 30mm. Minimalt avskär huvud, fot och framför är 3mm. Omslag 4 bigar vi alltid om inte annat anges. Avståndet mellan bigarna är ca 5mm. Lacka gärna omslaget på utsidan. Om ni lackar på insidan måste ni spåra ut ryggens bredd plus 3mm på varje sida. Om ni vill lacka inlagan måste ni också spåra ut i ryggen. 6 sid och altarskåpsomslag kan vi köra med positv formering online i vår nya limbindare.

Linnetrådshäftning.

Papper - 16 sid ark fungerar normalt bra upp till 150 g papper.
170 g papper kör vi som 8 sid och 12 sid ark (dragspel + tvärveck).

Utskjutning - Placera 4 sidiga ark runt om en annan arkdel, som en kappa. Viktigt att alla arkdelar har samma råformat när de är falsade och har 10 mm underfals. Omslag 4 bigar vi alltid om inte annat anges. Avståndet mellan bigarna är 5 mm. Lacka gärna omslaget på utsidan. Om insidan lackas på insidan måste ryggens bredd plus 3 mm på varje sida spåras ut. 6 sid- och altarskåpsomslag kan göras med både positiv och negativ formering. Vi rekommenderar max 250 g smidigt papper.
Vi ser gärna att bigningen av flikarna är gjord när omslaget kommer till oss.

Coming and going.

Coming and going upplägg rekommenderar vi vid stora upplagor eller tvärformats produktion av limbindning, linnetråd och fadensiegel. C & G kan köras både som 4, 8, 12, 16, 24 och 32 sid ark beroende på ytvikt och format. OBS 6-sid fungerar inte.

Tänk på att första arket används även som sista ark och andra arket används även som näst sista osv. Mittenarket kan vid behov ha samma ark uppe som nere. Marginalerna måste alltid vara samma uppe och nere eftersom arket vänds. Mittenmarginalen vill vi ha till 12 mm men kan minskas ner till min. 9 mm. Hör av dig till oss för att få hjälp med upplägget!

Adress

Klippans Bokbinderi AB
Åbytorpsvägen 23
264 39 Klippan
 

Öppettider
Produktion Mån–Fre: 07.00 - 15.15
Kontor Mån–Fre: 08.00 – 16.30
 

Ring oss

0435-181 20

Hör av dig